AKILLI
KÖY'DE

°

%

HABER AKIŞI

Vodafone Akıllı Köy ile ilgili en güncel
gelişmeleri keşfedin.

18-08-2019

"Bilgi ve Tecrübe" Yüklü Deneyimler

Çiftçiyi teknoloji ile tanıştırarak tarım sektöründe değişimi başlatan Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri AŞ Kurucu Ortağı Tülin Akın’ ın sadece bir web sayfası kurmak adına attığı adım bugün, 4,5 milyon çiftçiye dokunuyor. Vodafone Akıllı Köy Projesi ile üretimde yüzde 150’ ye varan verim artışı yakalayarak çiftçiler için örnek model sunan Akın, “Hedefim hayatın beni götürdüğü yerin hakkını vermek. İnsanlar Mars’ a gidebildiğinde dünyanın hala yaşanılabilir bir yer olmasına katkıda bulunmak” diyor.

Ev hanımı bir anne ile köy öğretmeni babanın kızı olarak çocukluğunu Anadolu’ nun farklı köylerinde geçiren Tülin Akın, Akdeniz Üniversitesi Tarımsal Pazarlama Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunu. Boğaziçi Üniversitesi’ nde işini kurmuş olan girişimcilere özel Mikro MBA yapan Akın, tarım ve teknolojiyi bir araya getiren, kırsal alanda çiftçilerin hayatlarını kolaylaştıran TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri AŞ.’ nin kurucu ortağı. Henüz üniversite yıllarında Türkiye’ nin tarım alanındaki ilk iletişim, e-öğrenme network’ ü ve e-ticaret medyasını hayata geçirerek girişimci ruhunu gösteren Tülin Akın bugün TABİT ile hem global hem de Türkiye’den birçok ödül alan projelere imza atan sosyal bir girişimci. Alibaba.com kurucusu Jack Ma ve Belçika Kraliçesi’ nden tebrik alan, Bill Gates’ in ise okurken el yazısıyla notlar aldığı bir kitabını hediye olarak alan Akın, “Bütün bunlar çok gurur verici aynı zamanda da daha iyisini yapmak için tetikleyici” diyor. Türkiye’ nin tarım alanındaki ilk iletişim, e-öğrenme network’ ü ve e-ticaret medyasını hayata geçirdiniz. Bu fikrin doğuşu, gelişmesi ve bugün TABİT’ e gelene kadar geçen süreçten söz eder misiniz? Akdeniz Üniversitesinde “Tarımsal Pazarlama” programında öğrenciydim sektörle ilgili internetten bilgi almak istedim ancak o yıllarda tarımla ilgili hiçbir bilgiye rastlamadım. Sadece Tarım Bakanlığı’ nın sitesi vardı ve resmi bilgiler yayımlanıyordu. Üreticilerle, bilgiyi nasıl aldıklarına dair görüşmeye başladım. Gördüm ki bilgiye çok zor ulaşıyorlar, ürünleri satmakta zorlanıyorlar ve ürettikleri ürünlerin hal fiyatından dahi ürünler hale gitmeden haberdar olamıyorlar. Bunun üzerine tarimsalpazarlama.com ve tarim.com.tr sitelerinden hal-borsa, hibe destek uyarıları, tarımsal haberler, yeni tekniklerle ilgili bilgiler yayımlamaya başladım. Ancak çiftçilerin o yıllardaki okuma yazma oranı düşüklüğü, bilgisayarının olmaması, internete erişim zorluğu nedeniyle çok zor ilerledik. Köy köy ve fuar fuar dolaştık bilgi topladık. Gördük ki cep telefonları en yaygın kullanılan iletişim aracı. Biz de SMS ile bilgi göndermeye karar verdik. Vodafone ile bu anlamda bir işbirliğine giderek Vodafone Çiftçi Kulübü’nü kurduk ve hala devam eden bu uygulama ile 1 milyon 600 bin çiftçiye her gün bilgilendirme mesajları gönderiyoruz. İli, ilçesi ve ürününe göre hava durumundan o gün o havada yapılması gereken çalışmalara kadar varan bilgilendirmeleri içeriyor bu SMS’ ler. Bunun yanında köy etkinlikleri düzenliyoruz. Eğitim TIR’ ı ile Türkiye’ nin, nüfusu 1000’in üzerindeki her köyüne gittik, gördük ki teknolojinin kullanımının kolaylığı, verimin artması ve erişim kolaylığını göstererek köylüye birebir anlatmak gerekiyor ve “Çiftçinin aklı gözündedir” diyerek Akıllı Köy kurmaya karar verdik.

YAPACAĞIM İŞİN CESARET İSTEDİĞİNİ DÜŞÜNMEDİM 

Türkiye’de kadın girişimci sayısı oldukça az. Size bu cesareti ve güveni veren neydi? Geçmişten bugüne baktığınızda dönüm noktalarınız nelerdi? Yapacağım işin cesaret istediğini düşünmedim açıkçası. 22 yaşındaydım ve düşündüğüm her şey sanki çok kolaylıkla yapılacak gibiydi. Birçok engel olabilirdi ancak mutlaka çözümünü bulabilirdik. İlk ödül alışımın ardından iflası yaşamam, toparlanmaya çalışırken şirketi satın almak isteyen bir holding için karar verme aşaması -işin doğasının değişeceğini düşünerek reddettim-, bir banka ile çiftçi kredi kartı çalışmaları yapmaya başlamamız, Vodafone ile iş birliğimiz ve en sonunda köyde yaşamaya başlamamız bütün bunlar işe bakış açımızı değiştiren, geliştiren dönüm noktalarıydı.

TABİT’ten ve iş modelinden biraz söz eder misiniz? Neler yapıyorsunuz? Bu iş modeli ile Türkiye’de kaç çiftçiye dokundunuz, neleri değiştirdiniz?

TABİT iş modellerinde hem çiftçinin, tüketicinin, kamunun, akademik sistemlerin hem de özel sektörün bilgi ve yeteneklerini bir araya getiren ve her katılımcının fayda gördüğü sosyal iş modeli üretiyor. Bu iş modeli ile yaptığımız projeler kırsal alana yönelik tarım ve teknoloji içerikli eğitimler, organizasyonlar, dijitalde bilgi toplama ve bilgilendirme sistemleri, akıllı tarım uygulamaları, sistemleri ve içerikleri üzerinde özel çalışmalar var. TABİT çalışmaları ile Türkiye’de VODAFONE İLE AKILLI KÖY, ARÇELİK İLE ÇİFTÇİ BİLGİSAYARI Tülin Akın’ın kurucu ortağı olduğu TABİT, Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle yaptığı işbirlikleri ile tarım sektöründeki pek çok çiftçiye değer kattı. Tülin Akın bu projeleri şu şekilde sıralıyor: “Vodafone ile ‘Akıllı Köy’, ‘Vodafone Çiftçi Kulübü’nü hayata geçirdik. Garanti Bankası ile ‘Çiftçinin Bir Dediği İki Olmasın’ projesini gerçekleştirdik. IOS ve Android için Akıllı Çiftçi Uygulaması’nı hayata geçirdik, Intel ve Arçelik ile tarımsal uygulamalarla Çiftçi Bilgisayarı üretimi yaptık. Şekerbank ile ‘Doğru Tarımsal Kredi Kullanımı Anadolu Turları’ düzenlerken SBN Sigorta ile tarım sigortaları bilgilendirme turları gerçekleştirdik. Traktör kazalarını önlemek için Lassa ile “Görünür Ol” projesi, Akbank ile ‘Kobiler Sizin İçin Tarımsal Eğitim Videoları’ hazırladık. Tarım Akademisi ve Ermenek Tarım Okulu projesi ve Kırsal Alanda Su Bilinci Projesi’ni gerçekleştirdik. Aynı zamanda farklı ülkelerde tarım ürünü özelinde yenlik ve teknoloji eğitimleri ve gezileri düzenliyoruz. Tüm bunların yanında bir TV kanalında Tarımın Nabzı programını gerçekleştiriyoruz, Tarim.com.tr ve çiftçinin ürününü kolay aracısız satabileceği tarimsalpazarlama.com da yürüttüğümüz çalışmalar arasında yer alıyor.” 1 milyon 600 bin çiftçi ailesine ve aile çiftçiliğinin yoğunluklu yapıldığı 6 ülkede (Hindistan, Gana, Yeni Zellanda, Tanzanya, Kenya ve Mısır) yaygınlaşarak 4,5 milyon çiftçiye ulaştı. Aynı zamanda tarımda kullanılacak yeni cihaz, sensör ve uygulamalar üzerinde de çalışıyoruz.  

Akıllı Köy projesinden biraz söz eder misiniz? Fikir nasıl ortaya çıktı, bugün gelinen noktada nelere imza attınız. Bu proje ile hedefiniz ve varmak istediğiniz nokta nedir?

Tarım ile ilgili başlangıçtan beri yaptığımız tüm çalışmalar ve süreçlerde çiftçinin yanında olmamız hem çiftçiyi çok iyi tanımamıza hem de ihtiyaçları görebilmemize yardımcı oldu. Bu anlamda Akıllı Köy ile amacımız çiftçi gibi yaşayarak, hissederek teknoloji geliştirmek ve kırsal yaşamı güçlendirmekti. Gelecekte çiftçiliğin prestijli ve ekonomik gücü yüksek bir meslek olmasını sağlamak istiyoruz. Bu projede akıllı yöntemlerle tarımsal üretimde denediğimiz ürünlerde yüzde 150’ye varan verim artışı sağladık ve bizi örnek alan çiftçiler daha yüksek verim elde etti. Hayvancılıkta ise kurduğumuz Kasaplar Köyü’nde yüzde 31 süt verimi artışı elde ederken hayvan sayısında yüzde 63 artış elde ettik. Köyüne geri dönüp çiftçiliğe yeniden başlayanların yanında köyde yaşayıp hiç hayvancılık yapmamış çiftçiler de hayvancılığa başladı. Baktığınızda varmak istediğimiz nokta; çiftçilerin teknolojinin kolay ve erişilebilir olduğunu görmesi, ürününü korurken doğayı da koruyan sistemlerden faydalanarak tüm köylerin Akıllı Köy haline gelmesi, yani çiftçinin kendi hareketinin sağlanması. Bunu bizi örnekleyen birkaç çiftçi birliği de başarmış durumda. Batman Gercüş’teki çiftçiler kendi çalışmalarıyla başarılı bir örnek oluşturdu.

TABİT olarak yeni hedef ve projeleriniz var mı?

Yeni hayalimiz ve hedefimiz Tarım Teknolojileri Koleji Kurmak ve şu anda 57 olan çiftçiliğin yaş ortalamasını düşürmek. Girişimci odaklı tarım ve teknoloji eğitimleri ile geleceği şekillendirecek bir adım atmak istiyoruz. İş ortağımız da Mavi Umut okulları kurucusu Mukadder Aksoy olacak, bu bizim ortak hayalimiz. İçe kapanık biri olarak bir topluluğa hitap ediyor olmak, yalnız çalışmayı seven biri olarak büyük bir ekip yönetmek ve bütün bunları dengede tutabilmek… Gerçekten büyük bir içsel değişim benim için.

ÖDÜLLER, DAHA ÇOK SORUMLULUK VERİYOR

Tülin Akın, tarım alanında yaptığı tüm bu çalışmalar sonrasında pek çok ödülün de sahibi oldu. “Ödüller büyük bir onur ve daha çok sorumluluk ifade ediyor” diyen Akın, Alibaba.com kurucusu Jack Ma’dan ve Belçika Kraliçesi’nden tebrik alırken, Bill Gates’ten, okurken el yazısıyla notlar aldığı bir kitabı hediye olarak almış. “Bütün bunlar çok gurur verici aynı zamanda da daha iyisini yapmak için tetikleyici” diyen Akın, iş hayatında kadın erkek eşitliğini veya kadının ekonomik hayata katılmasının gerekliliğine farklı bir bakış açısı getiriyor ve “Bu konuların daha çok şehirlerde tartışıldığı aşikar, köy hayatındaki kadınlar zaten ekonomik hayatın içinde ve tarım sektörünün bel kemiği onlar. Ancak sosyal haklar konusu tartışılmalı” diyor.

TÜM BU SÜREÇ, BÜYÜK BİR İÇSEL DEĞİŞİM BENİM İÇİN

 Biz TABİT kurucu ortağı, başarılı bir girişimci ve başarılı bir iş kadını olarak tanıyoruz Tülin Akın’ı. Peki Tülin Akın kendisini nasıl tanımlar? Kendimi tanımlayamıyorum. Ben başladığım noktada sadece bir web sayfası kurmak istiyordum şimdi işin geldiği noktaya bakın. Bu süreçte kendimde bilmediğim birçok iç kaynak keşfettim. Bir memur çocuğu olarak risk almak, içe kapanık biri olarak göz önünde olmak ve bir topluluğa hitap ediyor olmak, yalnız çalışmayı seven biri olarak büyük bir ekip yönetmek, eş olmak, anne olmak ve bütün bunları dengede tutabilmek, büyük işlere imza atmak… Tüm bunlar gerçekten büyük bir içsel değişim benim için. Sanırım tam olarak bir önceki günden daha bilge biriyim diyebilirim. Egom da bir düşüp bir yükseliyor.

Hedefinizin sınırları neresi? Ulaşmak istediğiniz nokta nedir?

Hedefim hayatın beni götürdüğü yerin hakkını vermek ve bu yolculuktan keyif almak. Bunu yaparken insanların hayatına dokunmak. Attığım adımların kelebek etkisini görebilmek. İnsanlar Mars’ a gidebildiğinde Dünya’ nın hala yaşanabilir bir yer olmasına katkıda bulunmak.

Kadın girişimcileri tavsiyeleriniz neler?

Bir sloganım var: Hayal et, hareket et, sabret!